Vrijednost ugovora za nabavu hrane za potrebe OSBiH u ovoj godini izosi čak 2,4 milijuna maraka

Ministarstvo obrane BiH (MO) poništilo je jučer novi tender za nabavku prehrambenih artikala za potrebe Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Loša ponuda

Ova informacija objavljena je jučer i na Portalu javnih nabava, a vrijednost ugovora za nabavku hrane za potrebe OSBiH u 2019. godini izosi čak 2,4 milijuna KM.

No, ovom odlukom Ministarstva odbrane poništen je tender za nabavu hrane ukupne vrijednosti već od 200.000 maraka. Kako je navedeno u obavijesti, razlog za poništenje tendera je što “nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku”.

Poništeni tender odnosio se na nabavku kruha i pite za pripadnike Oružanih snaga BiH na lokacijama u Goraždu, Žepču, Doboju i Derventi.

Ovo je već skoro pa sedmi tender koji je poništen u posljednje dvije godine za više vrsta prehrambenih artikala. Ova državna institucija poništila je i 4. prosinca 2017. godine tender za nabavu hrane prve klase, koji se odnosio na nabavu polutrajnih suhomesnatih proizvoda od junećeg i goveđeg mesa. Ukupna vrijednost ovog tendera bila je 5,5 milijuna maraka.

 

Tada je, također, bio poništen i dio javnog poziva koji se odnosio na halal program. Isti ovaj tender poništen je u junu 2016. godine, zbog čega je i bio raspisan novi, koji je, također, opet proglašen neuspjelim.

U svim tenderima kao razlog za poništenje, iako je navedeno da je broj poduzeća koji su se javili za isporuku artikala veći od tri, naglašeno je da “nijedna ponuda nije prihvatljiva”. Ukupna vrijednost poništenih tendera iznosi skoro sedam milijuna KM.

Džaba formirano povjerenstvo

Ovo nije prvi put da MOBiH poništava tendere za nabavu hrane za potrebe OSBiH.

Zbog toga je ova institucija 2017. formirala i povjerenstvo kako bi otklonila sve probleme s nabavama.