Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO koji je lociran u kasarni „Rajlovac OS BiH“, 24. srpnja 2019. godine u poslijepodnevnim satima dobio je hitan poziv za angažiranje helikoptera MI-8 MTV radi gašenja šumskog požara nastalog na širem području općine Drvar.

Po dobivanju zadatka, helikopterska posada u najkraćem roku izvršila pripremu i bila spremna za polijetanje.

Helikopter MI-8 MTV 2.HS-a izvršio je polijetanje iz Rajlovca za Drvar u 17:15 sati.  Ističemo da je ovo bila prva ovogodišnja misija pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

Za izvršenje ovog zadatka angažirano je deset pripadnika 2.HS-a od kojih su pet članovi posade i pet zrakoplovnih tehničara za podršku letenja te jedan helikopter MI-8 MTV. Angažiranje helikoptera 2.HS-a je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite, a civilne strukture vlasti općine Drvar su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost.

Tijekom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno i bez problema.  Aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije.

Helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH pokazuju visoku razinu obučenosti i spremnost za izvršenje zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tijekom prirodnih i drugih nepogoda.