Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu će stupiti novi Zakon o razvojačenim braniteljima  i članovima njihovih obitelji po objavi u Službenim novinama FBiH.

– Branitelji će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvariti je mogu razvojačeni branitelji koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uvjet je da su najmanje 12 mjeseci bili sudionici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora financiranja. Svaki branitelj RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za braniteljsko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama – izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog  rata Salko Bukvarević nakon što je na današnjoj sjednici Dom naroda usvojio Zakon, a ranije je to učinio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Uvjeren je da će ovo zakonsko rješenje što prije potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, a potom se objavljuje u Službenim novinama i službeno stupa na snagu.

– Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za braniteljsko -invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostupanjska rješenja, nakon toga  se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu braniteljskih naknada – istakao je Bukvarević.

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branitelje koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na mirovinu”.

– Oni nikada neće ostvariti pravo na mirovinu jer nemaju dovoljno godina mirovinskog staža i izuzetno je teško da će ih neko u tim godinama zaposliti. Zato se zahvaljujem što su izradi Zakona doprinijeli predstavnici braniteljskih organizacija, Vlade FBiH i parlamentarci u oba doma Parlamenta FBiH. Na ovaj način počinjemo rješavati društveni problem koji se zove “prava razvojačeni branitelja  i članova njihovih obitelji ” – kaže Bukvarević.

Podvukao je da će “svi branitelji s 57 godina života biti riješeni kroz Zakon o prijevremenom i povoljnijem umirovljenu ili će biti riješeni putem Zakona o razvojačenim braniteljima”.

– Prema tome, više se ne bi trebalo dešavati da imamo branitelja da je ostari, a da nema neko od primanja iz proračuna Federacije BiH – tvrdi Bukvarević.

Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH osigurano je 25 milijuna KM.

Među 16 prava razvojačenim braniteljima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana obitelji.

– Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji – rekao je u izjavi za Fenu ministar Bukvarević, koji očekuje da će se s primjenom navedenih prava poboljšati status razvojačenih branitelja  na području Federacije BiH.