U zgradi Općine Kiseljak danas je bila završnica PRIDE PROGRAMA ZA HRANITELJE I USVOJITELJE u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji je trajao od 04.02. 2019. do 17.07.2019. godine u Kiseljaku i zbog dodjele certifikata polaznicima istog. Program je trajao ukupno devet sesija na kojima su nazočile četiri hraniteljske obitelji, tri iz Kiseljaka i jedna iz Fojnice ( porodice Bradić, Vujica, Drmač i Cvjetković). Svi ovi hranitelji već imaju smještenu djecu kod sebe i većinom je to srodničko hraniteljstvo, osim kod obitelji Bradić, gdje je oblik hraniteljstva specijaliziran.

Važno je napomenuti da mi u Kiseljaku imamo još jednu hraniteljicu koja nam je uvijek na raspolaganju. To je gđa. Nevenka Kapetanović.

Treneri koji su vodili PRIDE program su:

1. g-đa. Indira Mehić – Čejvan ( direktorica CZSR Jajce ),

2. g-din. IzudinHalaba ( socijalni radnik CZSR Jajce ),

3. g-din. Miroslav Jakić ( pravnik CZSR Vitez ).

Hraniteljstvo je, u stvari, naziv za smještaj djeteta u obitelj koja nije njegova biološka,odnosno, to je privremeno rješenje za djecu kojima biološka obitelj ne može pružiti optimalnu skrb, te je osim djeci bez roditelja namijenjeno i djeci koja su ostala bez adekvatnog roditeljskog staranja ili čiji je razvitak ometen u vlastitoj obitelji. Hraniteljstvo je oblik zaštite i za djecu s invaliditetom, odgojno zanemarenu djecu, djecu u sukobu sa zakonom, djecu žrtve obiteljskog ili drugog oblika nasilja, djecu žrtve trgovine ljudima, djecu žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, djecu sa problemima u ponašanju, te maloljetne trudnice i maloljetne roditelje.

Važno je napomenuti da je ovo prva konferencija PRIDE PROGRAMA ZA HRANITELJE I USVOJITELJE u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Konferencija ovog tipa će se održati u svim županijama FBiH.

Općina Kiseljak je najbogatija općina u KSB sa brojem hranitelja.

Svim polaznicima PRIDE programa su uručeni certifikati a uručio ih je Načelnik općine Kiseljak gdin. Mladen Mišurić – Ramljak.