Julia ‘Hurricane’ Hawkins (103) je zacementirala svoj naslov kao najstarija žena koja se natjecala na američkoj trkaćoj stazi nakon što je završila utrku na 50 i 100 metara na Nacionalnim seniorskim igrama u New Mexicu.

Ona već drži rekord u svojoj starosnoj skupini u utrci na 100 metara. Iako nije pobijedila svoj rekord, u utorak je pretrčala 100 metara za nešto više od 46 sekundi, prenosi 24sata.hr.

No, u ponedjeljak je istrčala 50 metara za 21.06 sekundi što je rekord na Seniorskim igrama za žene u 100-godišnjoj dobnoj skupini – zato što je ona prva koja se natječe u toj kategoriji. Umirovljenu učiteljicu u pokretu drži više stvari – od rada u dvorištu svog doma u Baton Rougeu do natjecateljskih izazova.

– Stalno sam aktivna. Imam zemljište od nekoliko hektara. Radim u njemu cijelo vrijeme. Imam 30 bonsai grmlja – od kojih su neki stari 40 ili 50 godina. To me drži zauzetom – kaže Hawkins. S natjecateljskim biciklizmom počela se baviti u 80-ima, sudjelujući na seniorskim Olimpijskim igrama. Kad je postala jedina natjecateljica u svojoj skupini, njezina djeca su joj predložila da se okuša u trčanju.

Njezina koljena, leđa i bokovi su super, a jakim nogama pripisuje godine biciklizma. Ali joj problem radi vid. – Stalno brinem o tome. Osjećaš se manje sposobnim kad se takvo što dogodi. Nadam se da vidim dovoljno dobro da ostanem u bijelim crtama – rekla je.

Svojoj dugovječnosti pripisuje zdravu prehranu i to što ne konzumira ni alkohol ni cigarete, piše Daily Mail.