Bivši čelnik Dinama došao je na Sud Bosne i Hercegovine gdje se održalo prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj

ud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje.

Tijek događaja:

17.04 – Mamić će se, osim predaje dokumenata i zabrane napuštanja BiH, do konačne odluke o eventualnom izručenju morati svakog tjedna javljati u policijsku postaju u Čitluku, a ukoliko se ne bude pridržavao određenih mjera sud ga može pritvoriti.

13:47 –  Sud je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje Zdravku Mamiću

12:05 – Završilo je ročište na sudu u BiH.  Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio zahtjev za određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice. Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Odvjetnik Rajić kazao je nakon ročišta kako nova optužnica ima preko 700 stranica. “Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane”, rekao je Rajić. Mamić: BiH je moja sudbina i moja nada “Svakome je jasno u svim optužnicama da ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez ni za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim.

NK Dinamo donio je odluke na svim organima da su ponosni na moj rad, na sve odluke koje sam donio”, rekao je Mamić nakon ročišta. “Hrvatski režim navalio se meni na leđa iz političkih razloga. Ja vidim da se želi pošto-poto moja eliminacija iz sportskog i političkog života, pa čak i iz fizičkog života.

Moja druga država BiH moja je sudbina i moja nada.

Mogu zahvaliti svim institucijama BiH što me tretiraju kao normalnog čovjeka sa svim ljudskim pravima. To je nešto suprotno od onog što sam doživio od svoje domovine”, rekao je Mamić.   “Htio sam izaći s podacima koji bi uzdrmali cijelu državu. Moj odvjetnik upozorio me je da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se suđenje meni i svima ne dogodi u Osijeku”, dodao je Mamić na pitanje o otkazanoj presici.

11:17 – Zdravko Mamić je stigao na Sud BiH u pratnji svoga odvjetnika Zdravka Rajića. Mamić nije bio baš razgovorljiv. Došetao je i rekao novinarima: “Vidite da sam najnormalnije došao tu, sve je u redu, dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti, obavit ćemo to i vidimo se poslije.”

10:30 –  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasnio je kakva je procedura o izručenju Zdravka Mamića. “Tek može početi procedura. Ja ću danas dobiti spis sa Županijskog suda u Osijeku. Moramo provjeriti je li spis u redu. Kada to utvrdimo, onda ja potpisujem nalog za izručenje. To ide u Ministarstvo pravde BiH, odakle se prosljeđuje Sudu BiH. Ako su zadovoljeni uvjeti za izručenje, ministar pravde potpisuje odluku”, rekao je Bošnjaković. “Ne mogu reći ništa o rokovima. U najkraćem roku potpisat ćemo spis”, dodao je ministar na pitanje kada se može očekivati izručenje Zdravka Mamića. Dostavljač Županijskog suda odnio je spise slučaja Zdravka Mamića u Zagreb.

Dostavljač Županijskog suda odnio spise sa slučaja Zdravka Mamića | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL
  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/

10:13 – Neimenovani izvor blizak Mamiću pojasnio je da on nije lišen slobode. Mamić će pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj, što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, pojasnio je isti izvor, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja.

9:53 – Brojne novinarske ekipe okupile su se ispred suda kako bi dočekale Zdravka Mamića

9:30 – Mamić je prihvatio poziv i na putu je za Sarajevo, javlja N1.  “Zdravko Mamić pojavit će se na današnjem ročištu na Sudu u BiH”, potvrdio je za Dnevnik.hr odvjetnik Zdravko Rajić koji je dodao da je ročište zakazano za 11.30 sati.  Oko 11 sati Mamić će doći kao slobodan čovjek na sud, potvrdio je odvjetnik Rajić za N1.

9:00 – Za Klix.ba potvrđeno je da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije potvrđeno je da on nije uhićen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Neslužbeno, Zdravko Mamić jutros se nalazio u Mostaru.