Proizvođači automobila BMW i Jaguar Land Rover (JLR) najavili su zajednički razvoj električnih motora, elektronike za sustav prijenosa i električnog pogona, i time najavili formiranje još jednog partnerstva u autoindustriji s ciljem smanjenja troškova razvoja električnih automobila.

Oba proizvođača pod pritiskom su da na tržište lansiraju vozila s nultom emisijom štetnih plinova kako bi udovoljili strogim pravilima o zaštiti okoliša, no muče se s očuvanjem profitabilnosti s obzirom na rastuće troškove proizvodnje električnih, umreženih i autonomnih automobila.

Zajedno imamo priliku učinkovitije udovoljiti potrebama kupaca skraćivanjem vremena razvoja i bržim plasiranjem vozila i najnovijih tehnologija na tržište”, izjavio je u srijedu član odbora BMW-a Klaus Froehlich. Iz BMW-a i Jaguar Land Rovera poručuju da će uštedjeti na troškovima kroz zajednički razvoj, planiranje proizvodnje i zajedničku kupnju dijelova za električne automobile. Obje kompanije proizvodit će električne sustave pogona u svojim proizvodnim postrojenjima, izjavili su iz BMW-a.

Direktor u JLR-u Nick Rogers izjavio je da su već dokazali da mogu proizvoditi vrhunske električne automobile, no da sada moraju osnažiti tehnologiju kako bi poduprli novu generaciju proizvoda Jaguara i Land Rovera. BMW je pregovarao s rivalom Daimlerom o razvoju dijelova za električne automobile, no odvojeno je razgovarao i s JLR-om, kompanijom koja je nekoć bila u njegovu vlasništvu, vezano za sklapanje saveza u segmentu transmisije.