NOVUM.BA : Uskraćena prava radnika Bošnjaka i Bošnjakinja u kiseljačkom 'Bingu'

Na adresu redakcije novum.ba stiglo je zanimljivo pismo autora koji se nije htio potpisati, a tiče se situacije  u poslovnici Bingo u Kiseljaku. Cijelo pismo prenosimo bez intervencija u izvornom obliku u kojem smo ga dobili.

 

Uskraćena prava radnika Bošnjaka i Bošnjakinja u kiseljačkom “Bingu”
Već godinama radnici bošnjačke nacionalnosti moraju raditi po dvije smjene za vrijeme Bajrama (najvećih muslimanskih praznika), a takva će praksa biti i ove godine. Pitamo se kada će ova bosanskohercegovačka kompanija koju najviše podupiru Bošnjaci i Bošnjakinje stati iza svih svojih radnika ravnopravno, jer se izlazi u susret radnicima hrvatske racionalnosti tako što se za Božić i Uskrs skraćuje radno vrijeme i radi se samo jedna smjena (do 14 sati), nakon čega se Bingo zatvara. Također, Bingo u Kiseljaku je izlazio u susret svojim radnicima i za vrijeme utakmica reprezentacije Hrvatske za vrijeme prvenstva u Rusiji. Pitamo se je li jedna utakmica vrednija od vjerskog praznika i porodičnog okupljanja koje radnici u kiseljačkom Bingu nisu uspjeli iskusiti godinama? Vrijeme je da ovoj diskriminaciji dođe kraj i da se jednako tretiraju sve nacije te da se i bošnjačkim radnicima napokon izađe u susret i da i oni osjete pravu ljepotu Bajrama, u punom smislu riječi “ljepota”…

Iz navedenog teksta može se zaključiti da u Kiseljačkom trgovačkom centru Bingo nema dovoljno uposlenih djelatnika drugih nacionalnosti koji bi mogli raditi u vrijeme blagdana Bajrama.