„Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za ovaj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini“, kazala je danas ministrica obrane BiH Marina Pendeš, sudjelujući u panel diskusiji na Forumu “To be Secure” koji se održava u Budvi. „Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnoj razini. Ja, kao ministrica obrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, suvremenog i razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu“, istaknula je u nastavku svoga izlaganja ministrica obrane Marina Pendeš, tijekom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu obrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar inozemnih poslova Mađarske Peter Sztaray, te Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD i Igor Lukšić, bivši premijer i ministar inozemnih poslova Crne Gore. Uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

„Danas se mi u Bosni i Hercegovini suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U usporedbi s razdobljem od prije desetak godina, kada je bio mnogo veći stupanj suglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-i, u Bosni i Hercegovini postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike Bosne i Hercegovine.

Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog. Ovdje bih naglasila da i mediji, obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini,“ naglasila je ministrica Pendeš.

Sigurnosni forum “To be Secure”- 2BS s radom završava sutra, 1. lipnja 2019. godine, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je mnogobrojno sudjelovanje visokih dužnosnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe. Na marginama Foruma planirani su prijateljski susreti.

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/
  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/