Prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je osvojio 22,72 posto, tj. četiri mandata, SDP 18,71 posto, s također četiri mandata, a po jedan mandat osvojili su Hrvatski suverenisti, Lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija

HDZ je osvojio 22,72 posto glasova, a SDP 18,71 posto, što svakom nosi četiri mandata. Po jedan mandat osvojili su Hrvatski suverenisti s 8,52 posto glasova, Lista Mislava Kolakušića dobila je 7,89 posto, Živi zid 5,66, a Amsterdamska koalicija 5,21 posto.

Ovo su novi hrvatski eurozastupnici

Prema ovim rezultatima, Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati sljedeći zastupnici: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a.

Boje SDP-a branit će Biljana Borzan, Tonino Picula te Predrag Fred Matić i Romana Jerković. U ime Hrvatskih suverenista u Europski parlament ulazi Ruža Tomašić.

Čestitka Grabar Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon održanih izbora čestitala je svima koji su ušli u Europski parlament. ‘Čestitam svima koji ulaze u Europski parlament uz želju da se u ime sviju nas čvrsto bore za hrvatske državne i nacionalne interese i za Europu, ne velikih i malih, nego jednakih’, poručila je Grabar-Kitarović.

U Bruxelles također odlaze Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego u ime Amsterdamske koalicije.

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/

Prvi ispod praga je Most, najveći gubitnik izbora s osvojenih 4,67 posto. Slijedi Lista Marijane Petir s 4,40 posto. Treći ispod praga su Neovisni za Hrvatsku s HSP-om, a osvojili su 4,37 posto.

Slijede koalicijski partneri vladajućeg HDZ-a, SDSS s 2,66 posto i HNS s 2,6 posto. Start Dalije Orešković osvojio je 2,02 posto, a stranka Milana Bandića 1,97 posto. Platforma Možemo! osvojila je 1,79 posto.

Tko je osvojio najviše preferencijalnih glasova?

Na listi HDZ-a najviše je glasova prema podacima od 4:30 očekivano odnio nositelj liste Karlo Ressler s 52.859 osvojenih glasova. Dubravka Šuica osvojila je 31.787 glasa, a Željana Zovko 9860 glasova. Slijedi Sunčana Glavak s 9599 osvojenih glasova te Danijel Marušić s 9747 osvojenih glasova.

Na SDP-ovoj listi najviše glasova odnijela je Biljana Borzan, a za nju je glasalo 64.736 birača. Slijedi Tonino Picula s 50.918 osvojena glasa, a na trećem mjestu je Predrag Matić s 13.371 glasova. Mirela Holy osvojila je 11.328 glasova, a Ranko Ostojić 10.618.

Najviše glasova s liste Hrvatskih suverenista očekivano je dobila nositeljica liste Ruža Tomašić s osvojenih 69.989 glasova. Drugi je Hrvoje Zekanović s 3975glasa, a treći s ove liste je Željko Sačić s 3013 glasova.

Mislav Kolakušić, nositelj svoje nezavisne liste, osvojio je 68.882 glasova.

Najviše s liste Živog zida osvojio je posljednji s liste Ivan Vilibor Sinčić, i to 18.314 glas. Slijedi Branimir Bunjac s 8.105 glasova te Tihomir Lukanić s 5910 glasa.

Prvi s liste Amsterdamske koalicije dobio je i najviše glasova. Riječ je o Valteru Flegi, IDS-ovu istarskom županu koji je osvojio 21.228 glasova.

Drugi je liječnik Zoran Bahtijarević, koji nije član nijedne stranke, s osvojenih 8485glasova. Krešo Beljak, predsjednik HSS-a ima 5611 glasova, i Anka Mrak Taritaš, predsjednica Glasa osvojila je 5673 glasova.

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/

HDZ je, prema izlaznim anketama objavljenim u 19.45, osvojio 23,04 posto glasova, tj. pet mandata. SDP-u su tada pripala tri mandata s osvojenih 17,90 posto, javila je Nova TV.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića osvojila je 8,9 posto glasova i jedno mjesto, isto kao i Hrvatski suverenisti (6,61 posto). Živi zid osvojio je 6,59 posto i jedan mandat, a Amsterdamska koalicija 5,47 posto i također jedan mandat.

Prema izlaznim anketama u 19 sati, objavljeno je da će jedno mjesto pripasti i Neovisnima za Hrvatsku, koji su na izbore izašli s HSP-om (5,09 posto). No u drugim izlaznim anketama pali su ispod praga od pet posto.

HDZ je na ove izbore principijelno i konsenzualno išao samostalno. To je odluka iza koje stojimo – smatramo da je ona ispravna i dobra. No došlo je očito do velike disperzije glasova. U takvim okolnostima, nekih nam je 1000-1500 glasova nedostajalo za 5. mandat. Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan što smo išli samostalno. Zadovoljan sam i time što je na našoj listi izabrana Željana Zovko kao zastupnica Hrvata iz BiH. Time je poslana snažna poruka našim sunarodnjacima u toj zemlji – poručio je predsjednik Andrej Plenković iz Središnjice HDZ-a.

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/

Zvonko Milas: Ponosni smo jer su Hrvati iz BiH putem liste HDZ-a ponovno dobili predstavnika u EP-u! Naši sunarodnjaci su visokom izlaznosti na ovim izborima potvrdili privrženost europskom putu BiH. Nastavljamo borbu za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda!

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/