Natjecanje je, uz prigodni program, svečano otvoreno 15. svibnja 2019. godine.  Natjecateljima, njihovim mentorima i svim nazočnim gostima riječ dobrodošlice uputila je ravnateljica škole Ana Laštro. Istaknula je kako je čast biti domaćin natjecanja Eko kviza i obratila pažnju kako je bitno da se o ekologiji što više razmišlja, razgovara i djeluje, a sve za dobrobit naše planete. Nazočnima su se obratili i predstavnici nadležnoga ministarstva gospodin Zoran Matošević i gospodin Ivica Augustinović, koji su pohvalili i zahvalili svima koji su pomogli pri organizaciji, posebice svim učenicima i djelatnicima škole koji su omogućili da natjecanje protječe u najboljem ozračju.

Uz mnoštvo uzvanika koji su pomno pratili događanja, dvorana je bila ispunjena plesom, pjesmom, igrokazima, a ponajviše pozitivnom energijom koja se na trenutak spustila i izvukla osmjehe na lica ljudi. Kroz recitaciju, igrokaz i ples djeca su uputila niz poruka odraslima o tome kako se voli i čuva priroda.

Predmetno natjecanje je složeno i najveće eko školsko natjecanje u Bosni i Hercegovini koje je obuhvatilo 19 odgojno-obrazovnih ustanova, svaku od njih su predstavljala po tri učenika (po jedan učenik III., IV. i V. razreda) koja su prolazila kroz tri razine natjecanja (I. Pismeni rad, II. Prezentacija praktičnog rada pod motom: Istražili smo – Uradili smo – Predlažemo, III. Usmeni dio) iz više predmetnih i odgojno-obrazovnih područja. Predmetna i odgojno-obrazovna područja odnosila su se na oblast hrvatskog jezika i književnosti, prirode, društva i ekologije.
Natjecanja nije zahtijevalo samo reprodukciju trenutnog znanja, nego pokazivanje funkcionalnog znanja, znanja koje može učenik koristiti u svakodnevnim životnim prilikama u cilju podizanja i razvijanja ekološke svijesti o važnosti i značaju našeg jedinog staništa, planete Zemlje.

  • https://www.facebook.com/kiseljak.info/
Najuspješniju školsku ekipu na Ekološkom kvizu ”Lijepa Naša” 2019. za razrednu nastavu, koja se predstavila s praktičnim radom na temu ”Zaboravljeni domovi”, čine učenici OŠ ”Uskoplje” Gornji Vakuf – Uskoplje. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ.”13 Rujan” Jajce, a treće učenici ”Prve osnovne škole” Bugojno. Pobjednicima i ostalim sudionicima te njihovim mentorima uručena su priznanja i pohvalnice za sudjelovanje uz prigodni dar škole domaćina.

Tim Osnovne škole Brestovsko su činili učenici: ANA FRANJIĆ, PETAR STJEPANOVIĆ I MARTINA IVANIĆ i mentorica Darjana Grabovac.

Razvijanje svijesti kod djece i mlađe populacije o okolišu i njegovoj zaštiti započinje od najranijeg djetinjstva. Svakako da za to nisu zaduženi samo vrtići i škola već prvenstveno roditelji, koji imaju ključnu ulogu u ekološkom odgoju svoje djece – ako dijete vidi odraslu osobu kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati.
Svako dijete, svaki čovjek, samim svojim postojanjem ima pravo na čist i zdrav okoliš koji mu omogućuje skladan rast i razvoj.
Važan zadatak obitelji jest razvijanje zdravog odnosa djece prema prirodi. Dobro je da se djeca od najranijeg djetinjstva počnu brinuti i pravilno odnositi prema okolini u kojoj žive. Zaštita okoline upravo i počinje od brige za red i čistoću od samog kućnog okruženja, pa dvorišta, ulice, naselja i šire.
Aktivnim radom prikladnim dobi, djeca će steći navike da cijelog života imaju pravilan odnos prema okolini u kojoj žive, da paze na red i čistoću i shvaćaju potrebu da se održi prirodna ravnoteža, koja je nužna za normalan život pojedinca i cijelog čovječanstva.

 

Sponzori manifestacije:
1. Općina Kiseljak,
2. “Sarajevski kiseljak ” d.d. Kiseljak,
3. “Doper” str. Kiseljak,
4. Permeks “Mix- companny” d.o.o. Kiseljak,
5. Pekara “Matić” Kiseljak,
6. Konoba “Fijaker” Kiseljak,
7. Robna kuća “Edo” Brestovsko,
8. Obrtnička radnja “Knežević” Brestovsko,
9. “Kubat” d.o.o. Brestovsko,
10. “EU-PAL” d.o.o. Brestovsko,
11. “Plinomatic “Brestovsko,
12. “Barić” d.o.o. Jehovac,
13. “MARCAFFE” d.o.o. Kiseljak.