Njemački političari pozvali su danas povodom Dana njemačkog jedinstva na slogu u društvu i prevladavanje razlika koje su prisutne i 33 godine nakon ujedinjenja. “Prije 33 godine uvjerenje je ujedinilo Njemačku, i to uvjerenje da razlike mogu biti prevladane”, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko platforme X (bivši Twitter) tijekom središnje proslave Dana njemačkog jedinstva u Hamburgu.

KUBAT AUTOMOBILE

Scholz je rekao da je zemlja i danas suočena s dubokim podjelama u društvu. “I danas se nalazimo pred prijelomnim trenucima i izazovima, ali se s njima, na sreću, suočavamo kao ujedinjena zemlja”, poručio je Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Scholz je ukazao i na zasluge građana tadašnje Istočne Njemačke koji su svojim prosvjedima pokrenuli demokratske promjene, koje su rezultirale ujedinjenjem dviju njemačkih država. “Mi hrabrosti istočnih Nijemaca dugujemo mnogo, oni su našoj zemlji poklonili jedinstvo u miru i slobodi”, poručio je Scholz.

Među uzvanicima i predstavnici Hrvatske

Na središnjoj svečanosti koja se održava u gradu i saveznoj pokrajini Hamburgu, koja trenutno predsjeda gornjim domom parlamenta Bundesratom, okupili su se predstavnici šest ustavnih tijela Njemačke, predsjednici gornjeg i donjeg doma parlamenta, predsjednik države, kancelar i predsjednik Ustavnog suda.

Hamburški gradonačelnik Peter Tschentscher (SPD), kao domaćin slavlja, pozvao je u svom govoru građane Njemačke da zadrže jedinstvo u kriznim vremenima.

“Ono što se trenutno traži nisu populizam i polariziranje, nego zajedništvo i suradnja. Samo jaka demokratska Njemačka može preuzeti odgovornost za snažnu Europu”, rekao je Tschentscher pred oko 1300 uzvanika u Hamburškoj filharmoniji na Labi, među kojima su bili i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota i generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek.

Proslavu prate prosvjedi ljevičara

Predsjednik Ustavnog suda Stephan Harbarth istaknuo je da Njemačka mora postati “jednostavnija i učinkovitija”. “U Njemačkoj je mnogo toga dobrog, ali mnogo toga može biti bolje… Brzina i implementacija državnih odluka često ne drže korak s promjenama u društvu”, rekao je Harbarth.

Proslava Dana njemačkog jedinstva započela je ekumenskom misom, na kojoj su predstavnici katoličke i protestantske crkve u Njemačkoj pozvali na solidarnost s izbjeglicama. Proslavu prate i prosvjedi, uglavnom ljevičarskih grupacija, koji se tradicionalno protive jačanju utjecaja Njemačke.

Trideset i tri godine nakon ujedinjenja gospodarske razlike između zapada i istoka zemlje su se dodatno smanjile, ali je nezadovoljstvo radom savezne vlade izraženije na istoku Njemačke, što je vidljivo i iz popularnosti koju desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) uživa na prostoru koji se nekad nalazio u sklopu bivše Istočne Njemačke.