Radovi na novoj zgradi Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar došli su do kraja, a ostalo je još opremanje prostorija te uređenje partera i ulaza.

Po riječima ravnatelja SKB-a Mostar Ante Kvesića, da su sredstva sa federalne i županijske razine prebačena na vrijeme, u novu zgradu su mogli useliti još prije tri mjeseca.

Naime, Vlada HNŽ-a ranije je donijela odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 13 milijuna maraka za financiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ-u, a od tog iznosa 7 milijuna namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti.

– Nama je zbog korone i povećanja cijena na svjetskim tržištima Vlada FBiH prije osam, devet mjeseci dodijelila sedam milijuna maraka za završetak građevinskih radova i to je taman ono što je zatvaralo cijelu priču. Da su ta sredstva, uz ona HNŽ-a od 7 milijuna maraka za opremu ove klinike, prebačena na vrijeme, mi bismo prije tri mjeseca preselili u novu zgradu – naglasio je Kvesić.

Nažalost, kako dodaje, iz nekakvih čudnih razloga ta priča je još uvijek u ladici i jedne i druge institucije.

– Dakle, Federalna vlada nam još uvijek nije prebacila 7 milijuna KM, čekaju rebalans, a županijska, isto tako još nije formirana, a i oni čekaju rebalans. Natječaj za opremu i namještaj smo još davno pripremili i sad smo ga i objavili, nadajući se da će se u narednih mjesec dana rebalans i usvojiti te da ćemo imati taj novac na dispoziciji, i onaj sa federalne, a i s županijske razine. Ukoliko se te dvije stvari konačno dogode, ove godine ćemo biti unutar nove pedijatrije – ustvrdio je Kvesić.

Nova zgrada pedijatrije ima pet etaža: suteren, prizemlje i tri kata. U suterenu su smješteni tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, dok će u prizemlju biti prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti, te dnevna bolnica.

Stacionarni sadržaji pedijatrije bit će smješteni na prvom i drugom spratu, dječja kirurgija je također na drugom spratu, dok su stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja smješteni na trećem spratu.

– Riječ je o deset tiduća kvadrata nove suvremene zgrade koja izgleda prekrasno. Unutar nje je 95 soba od kojih svaka ima jedan dječiji krevet, krevet za majku i sanitarni čvor. Znači, sve su jednokrevetne sobe, a u nekakvim ekstremnim, vanrednim uvjetima možemo ih pretvoriti u dvo ili trokrevetne sobe. Tu je i suvremena intenzivna njega. To zbilja izgleda dobro i u istinu sam ponosan na ono što smo napravili – kaže direktor SKB-a Mostar.

Do sada je u izgradnju utrošeno oko 20 milijuna maraka, a kada se uračunaju i sredstva koje trebaju uplatiti Federalna i Vlada HNŽ za opremu klinike, vrijednost ovog projekta iznosit će oko 34 milijuna maraka.

Govoreći o značaju nove zgrade za Mostar i Hercegovinu, Kvesić ističe kako je sadašnja pedijatrija stara 70 godina i dosta neuvjetna te da je jedan od svakodnevnih problema nedostatak prostora, pogotovo ako moraju zadržati majku uz dijete.

Naglašava kako Mostar s novom zgradom pedijatrije dobija dječiju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu.

– Sadašnja pedijatrija funkcionira na 1500 kvadratnih metara, a nova ih ima 10 tisuća. Obišao sam puno dječijih bolnica, takve nema u Europi  – poručio je Kvesić.