Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u trećem kolu Skupine J kvalifikacija za UEFA-in EURO 2024. sinoć na stadionu ”Luz” u Lisabonu poražena je od favorizovanog Portugala, rezultatom 3:0.

KUBAT AUTOMOBILE

Iako su izabranici Faruka Hadžibegića igrali veoma dobro i disciplinirano u prvih 45 minuta, na odmoru između dva poluvremena otišlo se s prednošću tzv. ”europskih Brazilaca”. Na centaršutu agilnog Gojka Cimirota sredinom prvog dijela igre ”zicer” promašio je kapetan Edin Džeko, a kazna je uslijedila u najgorem trenutku. Igrao se 44. minuta meča, kada je Bruno Fernandes sjajno igrao Bernarda Silvu, koji je u šesnaestercu izašao ispred istrčalog Ibrahima Šehića. Rutinski je matirao nemoćnog golmana ”Zmajeva” za 1:0.

Utakmica je odlučena u 77. minuti. Ruben Neves je sjajno centrirao, Bruno Fernandes odlično skočio, šutirao glavom u nebranjeni dio gola za 2:0 i slavlje oko 60.000 domaćih navijača.

Rezevista Said Hamulić nije iskoristio priliku da se Bosna i Hercegovina vrati u igru, pa je Bruno Fernandes u sudačkom vremenu postigao drugi, a Portugalov treći gol za, na temelju prikazanog na terenu, previsok trijumf svog nacionalnog tima.

Rezultati trećeg kola: Luksemburg – Lihtenštajn 2:0, Island – Slovačka 1:2, Portugal – Bosna i Hercegovina 3:0.

Poredak u ljestvici: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg 4, Bosna i Hercegovina 3, Island 3, Lihtenštajn 0.

Parovi četvrtog kola (utorak, 20. lipnja): Lihtenštajn – Slovačka, Bosna i Hercegovina – Luksemburg, Island – Portugal.

HMS