SVI stradali u slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka kod Brezničkog Huma su poljski državljani, potvrdila je  poljska novinska agencija PAP, pozivajući se na poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

“U ovom trenutku to možemo potvrditi”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova te dodao da je “autobus varšavskih registarskih oznaka”.

Dvanaest osoba je poginulo, a više od 40 je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se oko 5:40 ujutro u subotu dogodila na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u smjeru Zagreba, kada je s kolnika sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje.

“Autobus je išao iz mjesta u blizini Varšave, prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje”, rekao je potpredsjednik vlade i ministar Davor Božinović.

I poljski je premijer Mateusz Morawiecki potvrdio da se radi o hodočasnicima koji su išli u Međugorje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je nakon tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Wojciecha Niedzielskog i zamjenika ministra vanjskih poslova Marcina Przydacza, a s njima također putuju i medicinari i psiholozi, prenosi PAP.

Hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova izrazili su sućut svojim poljskim kolegama.

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u subotu s poljskim kolegom Morawieckim povodom prometne nesreće kod Brezničkog Huma te u ime hrvatske vlade izrazio sućut obiteljima poginulih.

“U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć”, napisao je Plenković na Twitteru.

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman je povodom tragične prometne nesreće poljskog autobusa izrazio sućut poljskom šefu diplomacije Zbigniewu Rau. Grlić Radman je “iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih”, te naglasio da “nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć”.

“Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima”, napisao je Grlić Radman na Twitteru.

Netočna informacija da su 43 osobe ozlijeđene

Kako je doznao  Index, točna je informacija da su 33 bile ozlijeđene, od toga je jedna osoba preminula u KBC-u Zagreb. 11 ljudi je na mjestu preminulo. 32 osobe su u ovom trenutku u bolnici. Zasad se zna da su u autobusu ukupno bile 44 osobe, a nakon što se podigne autobus utvrdit će se je li još netko ostao pod autobusom.

Netočne su, dakle, informacije koje su se počele pojavljivati u medijima da je ozlijeđeno 43 ljudi