Posebni tim MUP-a Kantona Sarajevo je u saradnji s Europolom i FBI-jem dešifrovao komunikaciju između pripadnika Granične policije BiH i kriminalnih struktura što je rezultiralo hapšenjem policijskog službenika, saznaje Klix.

Caffe restaurant Kort Kiseljak

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je bio u kontaktu sa pripadnicima organizirane kriminalne skupine koju u predmetu kodnog naziva “Golub” istražuje tim sastavljen od istražitelja krim policije i operativaca kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Kako saznaje Klix.ba, pripadnik Jedinice GP Trebinje Šaban Kudo je pomagao kriminalcima na način da je uzimao novac za odavanje službenih tajni i informacija odnosno otkrivao im rute putem kojih mogu neometano prenositi veće količine narkotika.

On je za određen iznos novcima pripadnicima kriminalnih grupa govorio kuda točno da se kreću prilikom prenošenja droge s teritorije BiH na teritorij druge države, a da ih pri tome ne otkriju granični policajci.

Policijski službenici Granične policije BiH osumnjičenog su predali u nadležnost Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Kako neslužbeno Klix saznaje, posebno formirani tim sarajevske policije nastavlja intenzivno raditi na otkrivanju članova organiziranih kriminalnih grupa koji su u proteklom vremenu proizvodili, trgovali i distribuirali narkotike u Bosni i Hercegovini, ali i van granica zemlje.

Do informacija istražitelji dolaze dešifriranjem poruka s obzirom da su kriminalci koristili posebne telefone Sky i Anom aplikacije, tako da se u narednom vremenu mogu očekivati nove akcije.