Drastična poskupljenja hrane, uključujući brašno, ulje, piletinu, junetinu, sir, kao i stočnu hranu, predstavljaju veliki udar na ionako opterećene kućne proračune velikog broja obitelji u Bosni i Hercegovini, a zbog čega neke od njih ozbiljno razmišljaju o tome da se počnu baviti uzgojem vlastitih prehrambenih proizvoda. Priča koja je već počela u prvom valu korone, kada je dio stanovnika BiH odlučio staviti u funkciju do tada zapuštene poljoprivredne parcele, mogla bi tako dobiti nastavak, a ovaj put možda i dugotrajniji te s boljim rezultatima, piše Večernji list BiH.

Iz Seljačkoga saveza Federacije Bosne i Hercegovine za Večernji list kažu kako se može očekivati da će poskupljenja prehrambenih proizvoda nagnati dio obitelji u državi da se okrene proizvodnji, ali uglavnom za vlastite potrebe. Istodobno, poskupljenja na tržištu ne donose dobit za bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvođače jer oni imaju problem uopće plasirati svoje proizvode na tržište. Istodobno, trenutačna je situacija takva da je otkupna cijena za niz proizvoda iznimno niska, dok su cijene repromaterijala porasle u posljednje vrijeme, a sve zajedno dovodi domaće proizvođače u iznimno težak položaj.

Drugim riječima, poskupljenja na tržištu hrane jednako pogađaju i građane i one koji proizvode hranu u BiH. No, bez obzira na takvu situaciju, za mnoge će obitelji, izgleda, biti unosnije proizvoditi hranu za osobne potrebe nego strahovati od kretanja na svjetskim tržištima. A možda takvo što bude poticaj za ozbiljniji biznis, no pritom bi trebalo realizirati strateške mjere koje je država predvidjela, od učinkovitijega sustava poticaja do modernizacije proizvodnoga procesa koji će dovesti do povećanja produktivnosti i učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje i prerade u svrhu stvaranja dodatne vrijednosti.

Poskupljenja hrane kojima svjedočimo u posljednjih godinu dana posljedica su niza elemenata, od poremećaja na svjetskom tržištu, preko rasta cijena goriva i drugih energenata pa do suše koja je pogodila veliki dio Europe, no, ono što zabrinjava je izostanak sustavnih mjera u BiH kada je riječ o odnosu prema problematici otkupa domaćih proizvoda, odnosno izgradnje dovoljnih kapaciteta za proizvodnju i distribuciju domaćeg sjemena za žitarice.

Val poskupljenja, kojemu svjedočimo već godinu dana, ovoga ljeta dosegnuo je vrhunac, a cijene niza prehrambenih proizvoda su porasle.

Zbog visoke cijene pšenice na burzama za 12 posto skočila je i cijena brašna, što je najava za ostala poskupljenja. Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

 

 

Izvor