Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na sutrašnjoj će sjednici odlučiti o tome kojeg će kandidata ili više njih predložiti za člana Predsjedništva BiH na narednim Općim izborima.

Za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva ove partije, koje bi se trebalo odrediti o ovom pitanju, a zaključak nedavnog strateškog planiranja navodi kako je SDP opredijeljen da na Općim izborima 2022. godine nastupi s kandidatom/kandidatima za Predsjedništvo BiH.

Ukoliko dođe do toga da SDP ponudi svog kandidata za ovu poziciju, postavlja se pitanje kako će to utjecati na unutrašnje odnose u Trojki, prvenstveno s Narodom i pravdom, koji zasigurno planiraju ponuditi svog čovjeka za ovu funkciju.

Također, postavlja se pitanje tko bi mogao nositi boje SDP-a na predstojećim izborima, s obzirom na to da je njihov kandidat na Općim izborima održanim 2018. godine Denis Bećirović nekoliko puta natuknuo da se za ovu poziciju više neće kandidirati.

Važno je napomenuti i da se u posljednje vrijeme dosta govori i o mogućoj kandidaturi predsjednika SDP-a Nermina Nikšića za ovu poziciju. Ovu mogućnost najavio je nedavno i jedan od potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović u jednoj od svojih objava na Facebooku.

Kako god se stvari sutra raspletu, treba imati u vidu kako potencijalnog kandidata SDP-a čeka teška borba za fotelju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pogotovo ako NiP i SDA predlože svog kandidata.