U Republiku Srpsku danas je isporučeno još 25.000 doza druge komponente cjepiva Sputnjik V koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva ovog bh. entiteta protiv COVID-19, a za koje je sredstva osigurala Vlada RS. 

Riječ je o novoj isporuci cjepiva ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ima sa veleprometnikom „Krajinagroup“. Do sada je, uključujući i ovu isporuku, na ovaj način u Republiku Srpsku stiglo ukupno 274.300 doza prve i druge komponente ove vrste cjepiva.

Nove količine cjepvia dopremljene su u skladište uvoznika u Banjoj Luci, a po završetku procedura bit će upućene zdravstvenim ustanovama diljem entiteta za nastavak procesa recijepljenja protiv virusa korona.

Podsjećamo, prema uputstvima proizvođača, recijepljenjem drugom komponentom cjepiva Sputnjik V može se uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon cijepljenja prvom komponentom.

“Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnim količinama cjepiva protiv COVID-19 više proizvođača, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još jednom pozivaju građane da se, ukoliko već nisu, što prije cijepe protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, u cilju što sveobuhvatnije imunizacije stanovništva”, poručeno je iz Vlade RS.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpke, zdravstvenim ustanovama je sa 30. kolovozom 2021. godine isporučeno 280.609 prve i 198.156 druge doze cjepvia protiv COVID-19.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/jos-25-000-doza-sputnjika-v-stiglo-u-banju-luku-1519898 – www.vecernji.ba