UHrvatskoj je za izdavanje 177. dokumenata do 1. rujna trebalo, uz svu ostalu papirologiju, kupiti i državne biljege. Sad više nisu potrebni.

Biljege tako od prekjučer ne treba više kupovati niti za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice i cijelog niza drugih dokumenata.

Naime, od 1. rujna je na snagu stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi. Iz Porezne uprave za RTL su potvrdili da se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje.

Pomoćnica pročelnika u zagrebačkom gradskom uredu za upravu, u sektoru za građanska stanja rekla je da će sad će sve svima biti jednostavnije.

“To znači jednostavno to da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe”, kazala je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger.

“Isto tako, upravni postupci se više ne naplaćuju, niti jedan iz naše oblasti. To konkretno za građane znači, kad se radi o promjeni osobnog imena, da je besplatno. Jedino što se naplaćuje, naplaćuje se sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka, to je 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda sam čin sklapanja braka košta 140 kuna”, rekla je Ettinger.

Izvor