Glavni simptomi su povraćanje, dijareja, mučnina, grčevi i bolovi u stomaku, a pojedini pacijenti mogu imati i povišenu tjelesnu temperaturu.

Veliki broj pacijenata sa stomačnim virusom okupirao je ovih dana Dom zdravlja Banj Luka. Kako su kazali iz Doma zdravlja Banja Luka, uobičajena je pojava da se u ljetnom razdoblju u ambulante obiteljske medicine javlja veći broj građana s ovim simptomima, pišu Nezavisne novine.

“Kao i svake godine, i ove je broj pacijenata s gastrointestinalnim infekcijama povećan”, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe obiteljske medicine.

Glavni simptomi su povraćanje, dijareja, mučnina, grčevi i bolovi u stomaku, a pojedini pacijenti mogu imati i povišenu tjelesnu temperaturu.

“U slučaju gubitka većih količina tečnosti i elektrolita pacijenti se žale na opću slabost i malaksalost”, kazala je Stanetić.

Jedna građanka ističe kako njezin sin već nekoliko dana ima stomačne tegobe te izrazito visoku temperaturu, pa je odlučila odvesti ga obiteljskom doktoru.

“Nakon pregleda su mi rekli da je u pitanju stomačni virusi, a dali su mu terapiju koja mu je malo pomogla. Još nekoliko poznanika se žalilo da oni i njihova djeca imaju iste simptome”, kazala je ova građanka.

Stanetić ističe kako je stomačni virus najčešće izazvan rotavirusima i adenovirusima, te da je najčešći izvor zaraze nepravilno rukovanje namirnicama i nehigijensko spremanje hrane.

Iako je, kako kaže, bolest obično blaga i kod većine oboljelih spontano prolazi, mogu se javiti i teži slučajevi s gubitkom velikih količina tečnosti i elektrolita, što može biti potencijano opasno po oboljelog.

“Potrebno je obratiti posebnu pažnju na djecu i starije osobe, koji su skloniji dehidraciji i posljedicama koje mogu uslijediti”, rekla je Stanetić.

Posebno ističe kako se oboljelima od crijevnih infekcija preporučuje obvezno javljanje liječniku, jer uzročnici gastrointestinalnih infekcija mogu biti i bakterije.

“Generalno, bakterijske infekcije se manifestuju težom kliničkom slikom, težim općim stanjem pacijenta, zahtijevaju terapiju antibioticima i često su indikacija za hospitalizaciju. Najvažnija mjera u liječenju stomačnog virusa je nadoknada tečnosti i elektolita”, naglasila je Stanetić.

Ističe kako je najbolja prevencija jačanje imuniteta, izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama, održavanje osobne higijene – posebno pranje ruku, adekvatno čuvanje i spremanje namirnica.

Glavni simptomi 

– Povraćanje

– Dijareja

– Mučnina

– Grčevi i bolovi u stomaku

– Moguća i povišena tjelesna temperatura

 

 

Izvor