U povodu Dana općine Busovača, Općinski odbor HDZ-a BiH Busovača upućuje iskrene čestitke svim žiteljima općine Busovača i želje da zajedničkim radom doprinesemo daljnjem razvitku i napretku naše lokalne zajednice, kao i stvaranju boljih uvjeta za život i sigurniju budućnost svakog stanovnika u našoj općini.

Ove godine, naša Busovača obilježava 650. obljetnicu prvog pisanog spomena, što zasigurno zaslužuje posebnu pažnju i proslavu. 650 godina od prvog spominjanja Busovače trebalo je dočekati u pravom svečanom ozračju s događajima i sadržajima za sve žitelje Busovače. Ali, nažalost, kao i ranijih desetak godina, jedini „događaj“ u organizaciji vlasti u Busovači je bila svečana sjednica Općinskog vijeća za pozvane. Zbog samovolje i stalnog kršenja zakona i Statuta od strane općinskog načelnika Asima Mekića, koji i ovu značajnu obljetnicu zloupotrebljava radi ostvarivanja političkih interesa, svečana sjednica Općinskog vijeća nema smisla, jer bi bila predstava licemjerja.

Bezbroj puta smo upozoravali na „bahatost“ i samovolju općinskog načelnika koji se ponaša kao da ne postoji ni Općinsko vijeće, ni politički dogovor. Podsjećamo da je općinski načelnik donio protuzakonitu Odluku o privremenom financiranju Općine Busovača, oteo nadležnost Općinskom vijeću,  spriječio profesionalizaciju mandata predsjedatelja Općinskog vijeća, suprotno Statutu naložio nezakonito zasjedanje bošnjačkih vijećnika Općinskog vijeća Busovača, te sustavno jednostrano troši sredstva samo na pojedine mjesne zajednice u našoj općini, pritom zanemarujući naselja u kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo, kao i sam grad. To su samo neke od odluka koje je samovoljno i protuzakonito donio općinski načelnik, a koje su dodatno usložile političke odnose, kao i otežale funkcioniranje općinskih institucija i razvitak naše lokalne zajednice.

Dogovor oko navedenih problema nije postignut ni nakon mnogih međustranačkih sastanaka na kojima je općinski načelnik zagovarao samo ono što njemu odgovara, ne vodeći računa o zahtjevima i potrebama druge strane koja zagovara zakonit rad Općinskog vijeća, donošenje odluka sukladno Statutu i Poslovniku o radu Općine Busovača, kao i poštivanje političkog dogovora.

U ovakvim okolnostima, u kojima općinski načelnik sustavno krši zakone i Statut,  ruši i gazi ne samo dostojanstvo dužnosnika i vijećnika iz reda HDZ-a BiH, već i hrvatskog naroda u cjelini u Busovači, bilo bi krajnje licemjerno održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća Busovača, a pritom općinski načelnik nije ništa uradio da svi žitelji Busovače proslave 650. obljetnicu spominjanja Busovače i Dan općine.

Zahvaljujemo svim udrugama i pojedincima na organizaciji događaja za Dan općine. OO HDZ-a BiH Busovača daje svoj doprinos obilježavanju Dana općine Busovača kroz organiziranje i potporu različitih sportsko – kulturnih manifestacija za sve žitelje općine Busovača, a ne samo za probrane, što je slučaj kod općinskog načelnika koji je i ovaj put pokazao kako on radi i samovoljno organizirao tzv. svečani prijam „za probrane“ i „po svojoj mjeri“, bez Hrvata, kakvu Busovaču i želi.

Dragi naši sugrađani, unatoč ovim teškim vremenima, neka nam Dan općine Busovača i 650. obljetnica spominjanja Busovače budu poticaj da se nastavimo boriti za bolji položaj i ugodan život svakog stanovnika u našoj općini. Jedino zajedništvom, dogovorom i međusobnim uvažavanjem možemo unaprijediti našu lokalnu zajednicu i ići naprijed prema ekonomski razvijenoj i stabilnoj Busovači.