U Kiseljaku je u ponedjeljak ponovno održan sastanak na temu zagađenja vodotoka na području ove općine. Ovoga puta, na inicijativu načelnika Mišurića-Ramljaka pozvani su i predstavnici Općine Kreševo,predsjednici klubova Općinskog vijeća Kiseljak te predstavnici ministarstva gospodarstva i ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB.

Naime, nakon intenzivirane suradnje i komunikacije predstavnika Općine Kiseljak s federalnim vodoprivrednim inspektorom, na obostranu inicijativu je sazvan ovaj sastanak sa svim nadležnim službama i institucijama kako bi se barem donekle evidentirali glavni problemi u nedostatku rješenja i borbe sa zagađivačima koji već godinama ugrožavaju dvije i više općina.

Ispred Federalne uprave za inspekcijske poslove nazočilo je nekoliko predstavnika uključujući glavnog vodnog inspektora Mirsada Smailagića.

Kao glavni problem, ali ne i jedini, barem kada je u pitanju zagađenje vode odnosno rijeka, evidentiran je kreševski kamenolom odnosno tvrtka BFS.

Predstavnici Općine Kreševo, načelnik Pejak i predsjednik Vijeća Beganović, istaknuli su nezadovoljstvo i organa vlasti ali i mještana te probleme koje isti u brojnim naseljima imaju. Međutim, stav je, kako njih tako i predstavnika Općine Kiseljak, kako nikome nije u cilju ukidati radna mjesta ni zatvarati firme no da se zakon, kada je riječ o zaštiti okoliša mora poštovati.

Ipak, da usprkos svim pravosudnim i zakonskim izazovima inspekcije ipak ne rade svoj posao do kraja, dokazuju i dugogodišnje pritužbe Općine Kiseljak točnije Službe za civilnu zaštitu (uz brojne druge Službe, pritužbe građana i nevladinih organizacija) koje su pak ostale bez adekvatnog odgovora.

Ovaj sastanak je ako ništa početak rješavanja ovog problema i izraz spremnosti vlasti dviju općina ali i odgovornih ljudi viših razina da se stane u kraj zagađivačima te skrene pažnja na rupe u sustava zahvaljujući kojima isti godinama djeluju.

Izvor: Općina Kiseljak