Vlada danas neće donositi nikakve odluke o uvođenju mjera za one koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa, ali će razmatrati što bi u bliskoj budućnosti, u ovisnosti od epidemiološke situacije bila najbolja opcija.

Danas će biti održana redovita sjednica Vlade FBiH na kojoj će, između ostalog, biti razgovarano i o epidemiološkoj situaciji u državi, te potencijalnim mjerama za cjepljene i necijepljene.

Županijske vlade u ovom trenutku, usprkos najavama o pooštravanju mjera za necjepljene, ipak čekaju da vide kakve će odluke donijeti Vlada FBiH zajedno s Kriznim stožerom i Zavodom za javno zdravstvo.

Kako doznaje Klix.ba, Vlada danas neće donositi nikakve odluke o uvođenju mjera za one koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa, ali će razmatrati što bi u bliskoj budućnosti, u ovisnosti od epidemiološke situacije bila najbolja opcija.

Jedna od najvjerojatnijih mjera koje bi među prvima mogle biti uvedene jeste da se poveća broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru za one ugostiteljske objekte koji se odluče da u njihov prostor mogu ući samo cijepljeni, testirani ili oni koji su nedavno prebolovali koronavirus. Tako bi, ukoliko je inače 50 dozvoljeni broj osoba u restoranu, za one koji se odluče na obveznu korona-potvrdu, bio bi npr. 100. Slična praksa je primjetna u nekim europskim zemljama poput Mađarske, no Vlada FBiH će za sada samo razmatrati ovu ideju.

Početak školske godine 

S obzirom na to da početkom rujna kreće i nova školska godina, učenici bi se na razini Federacije BiH trebali vratiti u škole.

Vlada Federacije BiH planira omogućiti normalan povratak u školske klupe bez posebnih restrikcija i u punom obimu, no situacija će morati biti praćena i u ovisnosti od toga će i mjere biti revidirane.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je donio preporuke za obrazovanje u novoj školskoj godini koji predstavlja model na osnovu kojeg županijske vlade mogu pooštravati i relaksirati mjere. Novo je to što se za epidemiološku sliku ne uzima samo incidenca, nego se mora pratiti i mortalitet, broj prijema oboljelih od koronavirusa u bolnicu i drugi parametri.

Na ovakav, novi način županijske vlade i krizni stožeri će dobiti upute za djelovanje u ovisnosti od situacije na terenu, odnosno dobit će model koji će im ukazati na to kada i koje mjere treba donositi.

Izvor