Više od 400 građevinskih radnika, najveći broj njih iz BiH, ali dio i iz Srbije i Sjeverne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je za najmanje 2,1 milijun KM.

Kako je potvrđeno za Nezavisne novine iz Policijske uprave Celje, jučer je slovenska policija podnijela kaznenu prijavu protiv trojice državljana Slovenije za koje se sumnja da su prevarili 432 građevinska radnika, među kojima prednjače radnici iz BiH, za najmanje 2,1 milijun eura.

U Policijskoj upravi Celje su naveli da je Kriminalistička policija Celje krajem svibnja završila dugotrajnu istragu u vezi sa sustavnim kršenjem osnovnih prava radnika. Istragom je otkriveno da su poslodavci iz Slovenije, u razdoblju od ljeta 2011. do ljeta 2019. godine, unajmljivali radnike iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kasnije bi ih, nakon nekog vremena, ponovno zaposlili u novim fiktivnim” tvrtkama.

Kako su naveli u Policijskoj upravi Celje, ova tri osumnjičena fiktivna direktora su upravljala sa 22 tvrtke u razdoblju od devet godina.

“Radnicima namjerno nisu isplaćivali zarade”, rekli su u Policijskoj upravi Celje.

Dodali su kako radnicima nisu bili plaćeni ni doprinosi za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Istaknuli su da ovi poslodavci nisu plaćali ni porez, a ni otpremnine, te da će zbog svega navedenog odgovarati za 19 kaznenih djela kršenja zakona o radnicima.

Iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izoliran slučaj i prevare bh. radnika u ovoj zemlji su se i ranije događale.

Prije dvije godine slovenski mediji su izvještavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet eura, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plaće.

Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani nastaviti rad na građevini u Francuskoj, za što nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na kraju i bez posla.

Izvor: vecernji.ba