Podržavamo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih promjena, navode iz HNS BiH

Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja, priopćeno je sinoć iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni, dodaje se, čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

-Želimo istaknuti kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike europske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Europske unije kao što je Savezna Republika Njemačka. Iz tih razloga podržavamo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih promjena, navodi se u priopćenju.

Iz HNS-a poručuju da legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, doista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sustavu Bosne i Hercegovine.

-Prije svega tu želimo istaknuti važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu „Sejdić & Finci“) kao i odluke Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“. U točki 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić & Finci“, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaknuti i biti birani i pripadnici iz reda „Ostalih“, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda, smatraju i HNS-u.

Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi, ističu, vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za europsku Bosnu i Hercegovinu.

-Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove.

Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutarnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših  građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili netko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim razinama predstavlja netko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili netko tko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo, navodi se u priopćenju. Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama.

-Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskoj razini što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH. Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, zaključuje se u priopćenju HNS-a BiH.

Izvor: www.vecernji.ba