Dr.dent.med Samila Kurić, još kao djevojčica, bila je fascinirana stomatološkom ordinacijom i instrumentarijem. Sve vezano za posjet zubaru doživljavala je kao zabavu i igru. Veselila se svakom novom posjetu. Oduvijek je, kaže, znala da želi pomagati i biti od koristi ljudima, a kada je došao trenutak odluke – nije bilo sumnje. Samila je odlučila; biti će doktorica dentalne medicine.

Samila živi i dolazi iz Donjeg Vakufa, a radi u Kiseljaku, u DA poliklinici. Da! Dobro ste pročitali; Samila svakoga dana putuje iz Donjeg Vakufa u Kiseljak na posao. Budući da radimo na dizanju svijesti o dentalnom zdravlju, upitali smo ovu energičnu doktoricu o poslu i životu.

„Točno, svaki dan putujem na relaciji Donji Vakuf-Kiseljak i natrag, što su dnevno oko 4h provedena u putu. Tako da radnim danima slobodnog vremena gotovo i nemam. Radna atmosfera, okruženje u kojem radite, oprema koju koristite… sve je to jako bitno i doprinosi boljem i kvalitetnijem obavljanju samog posla. Sa dobrim timom sve je uvijek lakše, a upravo to su osnovni razlozi zašto putujem u Kiseljak na posao svaki dan.“

Samila svojim pacijentima uvelike vraća kvalitetu života, a kako dodaje, upravo to joj i jeste osnovni motiv.

„Zadovoljni i sretni pacijenti su moja motivacija za nastavak i ono sto dokazuje da se sav rad i odricanje isplate. Na ovaj način i pomažem ljudima , ali i uljepšavam njihov život. Novim osmijehom vraćam sreću i samopouzdanje ljudima. Najbolja stvar našeg posla je podizanje kvalitete života našim pacijentima.“

Samila dodaje kako primijećuje bitno povećanje svijesti o dentalnom zdravlju.

„Mi se uvijek trudimo da što jednostavnije pokažemo i objasnimo pacijentima kako pravilno održavati oralnu higijenu i apeliramo na važnost redovitih pregleda kod vašeg doktora dentalne medicine. Održavanje oralne higijene je izuzetno važno zbog zdravlja čitavog organizma. Pacijentima pristupam individualno, nastojim izvući maksimum u svim okolnostima.

Današnji tempo i način života stavljaju pred nas zahtjev da uvijek izgledamo besprijekorno, da su nam zubi uvijek sjajni i blistavi. Zubne navlake (krunice) su vrsta fiksno-protetskog nadomjestka kojim se rekonstruira kruna prirodnog zuba, no, isprepadani visokim cijenama i nizom loših radova i traumatičnih iskustava – mnogi se ne usuđuju ni pomisliti na krunice.  Dr. Semila ističe kako ne postoji opravdana bojazan od navlaka, a rad na sebi je – nužan.

„Osim estetike, krunice vraćaju zubu čvrstoću, sprječavaju dalju destrukciju i vraćaju prirodnu funkciju. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji. Mogu biti izrađene u metal-keramici ili bezmetalnoj keramici. Na bazu se nanosi keramika, čiju boju određuju dr.dent.med. i pacijent u ordinaciji. Danas se prednost daje bezmetalnoj keramici, zbog bio-kompatibilnosti i estetske superiornosti. Tijekom brušenja pacijenti su potpuno opušteni, bez straha, jer se postupak odvija pod lokalnom anestezijom. U istoj posjeti, nakon brušenja, izrađuju se estetski prihvatljive privremene krunice. U sljedećoj posjeti, vrši se proba i ukoliko postoji potreba za korekcijom, vraća se u laboratorij na korekciju i finalnu doradu.

Krunice se cementiraju onda kada je pacijent u potpunosti zadovoljan. Trajanje cijelog procesa izrade krunica, od brušenja do cementiranja, traje uglavnom 5 do 7 radnih dana. Predviđena trajnost krunica prosječno iznosi 5 do 15 godina, pod uvjetom da se pacijent pridržava uputa dr.dent.med.

Obavezna je redovna higijena, uz redovne kontrolne preglede svakih 6 do 12 mjeseci.“

Dr. Samila, za kraj razgovora za Dnevnik.ba poručila je da smo dužni voditi računa o svom zdravlju i uvijek raditi na sebi, ma čime se bavili.

„Kontinuirane edukacije nam omogućuju permanentno obrazovanje u kojem se možemo afirmirati i steći nova iskustva. Stomatološka praksa je takva da ju je neminovno dopunjavati novim znanstvenim spoznajama i praktičnim saznanjima kako bi se pacijentima mogla pružiti adekvatna i suvremena stomatološka zaštita. Kontinuirana edukacija tjera nas na razmišljanje i konstantnu težnju da krajnji rezultat našeg rada bude upravo onakav kakvog ga želimo.

Inovacija je put ka uspjehu.“

Preuzeto s Dnevnik.ba

Tekst: Jurija Milović