Sok od naranče sadrži sve što je tijelu potrebno kako bi se zaštitilo u zimskim danima od virusa koji haraju. Osim toga, naranča izgledom i bojom podsjeća na toliko željeno sunce.

Sok od naranče popularan je diljem svijeta i to s razlogom. Svježe cijeđen obiluje nutrijentima i odličan je napitak za početak dana. Uz crnu kavu i kroasan sastavni je dio romantičnog doručka u filmovima. No, da se vratimo u javu koja je po pitanju soka od naranče jednako dobar kao i film.

  • Vitamini i minerali

Naranča obiluje C vitaminom, kalijem i folnom kiselinom.

C vitamin je jak anitoksidans i ima bitnu ulogu u zaštitiimuniteta. C vitamin pomaže izgradnju kostiju, potiče zacjeljivanje rana te čuva zdravlje zubnog mesa, što je vrlo bitno za cjelokupno stanje organizma jer ranice u ustima mogu dovesti do infekcija i oslabjeti tijelo.

Folna kiselina neophodna je u sintezi DNK, potiče rast i razvoj fetusa u majčinom trbuhu zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama.

Osim toga, sok od naranče odličan je izvor kalija koji regulira krvni tlak, sprječava propadanje kostiju i snižava rizi od srčanog i moždanog udara.

  • Antioksidansi

Visoka koncentracija antioksidansa u naranči pomaže sanirati oksidativnu štetu na stanicama, koja je rezultat djelovanja slobodnih radikala. Antioksidansi pridonose cjelokupnom zdravlju organizma, pomažu zaštititi ga od kroničnih i kancerogenih bolesti te dijabetesa. Sok od naranče sjajan je izvor antioksidansa flavonoida, karotenoida i aksorbinske kiseline.

Dovoljno je dnevno popiti tri čaše ovog soka kako bismo tijelu osigurali dovoljnu količinu antiokisdansa.

Sok od naranče prevenira stvaranje bubrežnih kamenaca na način da snižava pH urina, čineći ga alkalnijim.

Vrlo je bitno naglasiti da ovdje govorimo o svježe cijeđenom soku od naranče, a ne industrijskim inačicama koje obiluju šećerom, a u tom slučaju sve zdravstvene dobrobiti spomenutog soka padaju u vodu. Šećer neutralizira djelovanje vitamina C pa ono po čemu je naranča najpoznatija, gubi svoj smisao.