Danas je u Busovači održana 2. redovita izvještajna skupština Udruge veterana 4. bojne vojne policije Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne.

Uz članove Udruge, Izvještajnoj skupštini nazočio je i predsjednik Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak.

Nakon intoniranja himne hrvatskog naroda i minute šutnje za poginule branitelje, predsjednik Udruge Zoran Ljubičić predstavio je Izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, s detaljnim i jasnim pregledom aktivnosti i projekata u protekloj godini.

„Udruga je osnovana 2. veljače 2019. godine, na inicijativu nekoliko pripadnika 4. bojne vojne policije Domovinskog rata HVO HB. Udruga je registrirana na području Županije Središnja Bosna, a glede članstva reprezentativna je u Županiji Zeničko – dobojskoj, te svojim aktivnostima prisutna diljem BiH, kao i Republike Hrvatske. Udruga okuplja bivše pripadnike svih vojno – političkih postrojbi Središnje Bosne, a otvorena je za pripadnike srodnih postrojbi HVO-a, te za članove obitelji poginulih vojnih policajaca i veterana vojne policije. Udruga ima za cilj očuvati tradiciju i identitet postrojbi vojne policije, te promicanje temeljnih vrijednosti Domovinskog rata, kao i očuvanje časti i jačanje ugleda veterana vojne policije. Sve aktivnosti Udruge u 2020. godini realizirane su s ambicijom da se u što većoj mjeri ostvare ciljevi Udruge koji su utvrđeni njenim Statutom“, kazao je predsjednik Udruge Zoran Ljubičić.
Također, predstavio je Plan aktivnosti Udruge za 2021. godinu koji, između ostalog, sadrži: zaštitu interesa i prava članova Udruge, zalaganje za poštivanje Statuta Udruge i kontinuirano usklađivanje Statuta sa zakonskim promjenama u Federaciji BiH, poticanje primjene svih odredbi Zakona o pravima branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te zaštita digniteta i širenje istine o Domovinskom ratu i stradanju pripadnika vojne policije.


Na Skupštini je prezentirano i Financijsko izvješće Udruge za proteklu godinu, te su članovi Skupštine jednoglasno usvojili Izvješće o radu za 2020. godinu, Financijsko izvješće za 2020. godinu, te Plan rada za 2021. godinu.
Izvještajnoj skupštini prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Busovači.