Radi se o letjelicama vrijednim 38,5 milijuna dolara, čiju nabavu većim dijelom financira vlada SAD

U tvornici ”Bell” u Sjedinjenim Američkim Državama počela je proizvodnja helikoptera “Huey II” za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH. Potvrdio je to za “Avaz” načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Obuke pilota

Radi se o letjelicama vrijednim 38,5 milijuna dolara, čiju nabavu većim dijelom financira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebala osigurati 4,36 milijuna dolara. Prema riječima generala Mašovića, kompletna financijska konstrukcija je zaokružena, a isporuka helikoptera zavisi od proizvođača.

– Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema – naglasio je Mašović.

Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen. Isporuka četiri nova višenamjenska helikoptera za OSBiH predviđena je sporazumom koji su u prosincu 2019. godine potpisali tadašnja ministrica obrane Marina Pendeš i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

U odobreni iznos sredstava uključeni su i troškovi obuke pilota i tehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnog materijala za razdoblje od dvije godine te dostava zemaljske opreme i tehničke dokumentacije. Nove bi letjelice OSBiH trebale zamijeniti dotrajale helikoptere ruske proizvodnje te omogućiti efikasniji zračni transport vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara i akcije potrage i spašavanja.

Smanjuju prijetnje

Podrška modernizaciji OSBiH samo je dio ukupnog projekta kojim SAD nastoje osnažiti saveznike i partnere da odvraćaju agresiju, smanjuju prijetnje i održavaju povoljnu regionalnu stratešku ravnotežu.

– State department promovira međunarodnu američku obrambenu prodaju i potiče europske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga – priopćeno je iz Ureda za političko-vojna pitanja State departmenta.

 

Izvor