Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva ‘Profit’ u okviru koje je slobode lišeno 14 osoba, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ‘Organizirani kriminal’ u vezi s kaznenim djelom ‘Prevara u privrednom poslovanju’, ‘Pranje novca’, ‘Prevara’ i ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’.

– Još traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica i dosad je otriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 KN i 13.720 RSD te veća dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku – navodi se.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

Zahvaljujemo Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije i MUP-a Županije Sarajevo za pomoć prilikom realizacije te akcije. Više informacija o rezultatima operativne akcije ‘Profit’ bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti – priopćila je SIPA.

Dnevnik.ba