Prvi državni zatvor koji je svečano otvoren krajem srpnja, nakon kadrovskog popunjavanja te završetka obuka za novozaposlene, ovih dana primio je prve zatvorenike i pritvorenike.

Josip Grubeša, državni ministar pravde, rekao je jučer u razgovoru za Avaz da će se premještanje zatvorenika u zatvor iz sigurnosnih razloga vršiti postepeno kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se prilagode.

– Sukladno planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba biti realizirano do kraja godine – kaže Grubeša.

Govoreći o Revidiranoj strategiji za ratne zločine, koja još nikada nije usvojena, Grubeša je rekao kako je dodatno obrazloženje, kojim su otklonjene sve neutemeljene primjedbe, dostavljeno Vijeću ministara.

– Nema niti jedan razlog da netko ospori kvalitetu ovog dokumenta i da se ne usvoji. Odugovlačenje usvajanja Revidirane strategije usporava proces rada na predmetima ratnih zločina i pravi štetu krhkom povjerenju stvorenom između naroda u BiH. Usvajanje ovog dokumenta nikad nije smjelo biti sporno. Ostaje da vjerujemo kako to nije učinjeno da se neki počinitelji zaštite, a neke žrtve uskrate za pravdu – kaže Grubeša.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, on je pojasnio kako je još lani formirana Radna grupa u kojoj su predstavnici relevantnih institucija.

– Usljed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu tijekom proteklog razdoblja, što se vidi iz izvješća stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH“, pokazalo se nužnim ciljano poboljšati zakonodavni okvir i predložiti određene izmjene i dopune ovog zakona, kojima će se ponuditi hitne popravke – tvrdi Grubeša.

– Krajnji cilj ovog zakona je kroz funkcioniranje pravosudnih institucija, osim neovisnosti pravosuđa, osigurati pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom – rekao je Grubeša.

S tim u svezi, kako kaže, Ministarstvo pravde BiH je pripremilo Nacrt zakona koji je urađen po svim preporukama.

– U temeljna pitanja koja su uređena u Nacrtu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvješća o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja – kaže Grubeša.

Grubeša ističe kako je u Nacrtu zakona predviđeno da će novi zakon o VSTV-u biti donesen u roku od godinu i da će biti usklađen sa standardima EU.

www.vecernji.ba